Darmontstekingsziekte (IBD)

IBD (inflammatory bowel disease) is een verzamelnaam voor een aantal ontstekingsziekten van de darm, waarvan colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn de bekendste zijn.

Darmontstekingsziekte (IBD)
Receptenboekje IBD Mockup
Download het IBD receptenboekje

Wat is IBD? 

IBD (inflammatory bowel disease) is een verzamelnaam voor een aantal ontstekingsziekten van de darm, waarvan colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn de bekendste zijn. Er bestaan ook andere vormen van IBD die minder vaak voorkomen, zoals microscopische colitis en eosinofiele colitis.  

In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen IBD. Het zijn chronische ziekten waarbij het lichaam zelf ontstekingen veroorzaakt. Het is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het afweersysteem te sterk reageert en ontstekingen veroorzaakt. De precieze oorzaak is onbekend, maar verschillende factoren spelen een rol. Voorbeelden zijn erfelijkheid, de samenstelling van het microbioom en leefstijlfactoren. Klachten die voorkomen zijn buikpijn, diarree (vaak met bloed), vermoeidheid of gewichtsverlies.  
 
De ziekte komt in aanvallen (opvlammingen) en rustige periodes (remissie). IBD kan niet genezen worden, maar medicijnen kunnen de ontstekingen verminderen en rustig houden. Hoe de ziekte verloopt, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben zelden een opvlamming, terwijl andere het vaker krijgen. De behandeling bestaat uit medicatie en soms een operatie. Het doel is om de ziekte rustig te houden (in remissie) en ontstekingen te voorkomen.

Verschillen tussen ziekte van Crohn en colitis ulcerosa 

Er zijn belangrijke verschillen tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het belangrijkste verschil is dat colitis ulcerosa alleen in de dikke darm voorkomt. De ziekte van Crohn kan door het hele maagdarmstelsel voorkomen. Bij zo’n 10% van de patiënten kan niet vastgesteld worden of het gaat om colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Er wordt dan gesproken van IBD-U (unclassified, ‘niet nader omschreven’). Bij een aantal patiënten kan later alsnog worden vastgesteld om welke vorm het gaat.  

Ziekte van Crohn 

  • Plek van de ontsteking
    In het hele maagdarmkanaal, vooral het laatste stukje van de dunne darm en/of de dikke darm
  • Ernst van de ontsteking
    Ontstekingen kunnen diep in de darmwand doordringen. Dit kan leiden tot zweren en fistels (onnatuurlijke verbindingen tussen twee organen). Deze ontstaan als gevolg van de ontsteking in de darm die overslaat naar omliggend darmweefsel of organen.
  • Uitgebreidheid van de ontsteking
    Gezonde delen wisselen af met ontstoken delen.
  • Darmvernauwingen
    Deze kunnen ontstaan bij de ziekte van Crohn. 

Colitis ulcerosa

  • Plek van de ontsteking
    Alleen in de dikke darm en endeldarm
  • Ernst van de ontsteking
    Ontstekingen zitten alleen in het slijmvlies, waardoor alleen de binnenkant van de darm oppervlakkig is ontstoken.
  • Uitgebreidheid van de ontsteking
    De darm is aaneengesloten ontstoken.
  • Darmvernauwingen
    Deze komen bijna nooit voor bij colitis ulcerosa. 

Oorzaken van IBD 

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe IBD ontstaat. Onderzoek laat zien dat het door een combinatie van factoren gaat, zowel van binnenuit als van buitenaf. Sommige patiënten hebben genen die IBD kunnen veroorzaken of missen genen die beschermen tegen IBD. Factoren van buitenaf zijn bijvoorbeeld: 

  • Infecties door virussen of bacteriën in de kindertijd
  • Antibioticagebruik 
  • Ongezonde voeding (bewerkt eten, weinig groente, fruit en vezels) 
  • Weinig beweging 
  • Overgewicht  

IBD komt vaker voor in Westerse landen, of landen met een Westerse leefstijl. Helaas neemt het aantal patiënten toe. Onderzoek wijst erop dat gezonder eten en meer bewegen kunnen helpen om minder klachten en opvlammingen te krijgen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar dit onderwerp. MDL Fonds ondersteunt onderzoek naar de relatie tussen leefstijlfactoren en IBD. Ook wil MDL Fonds meewerken aan een app met gepersonaliseerd voedingsadvies voor IBD-patiënten.

We houden je graag op de hoogte

MDL Fonds geeft je graag betrouwbare en juiste informatie. Ben je blij met onze voorlichting? Steun ons! Want MDL Fonds ontvangt geen subsidie. We zijn volledig afhankelijk van donateurs.

Kies frequentie
Kies bedrag
Al 3 donateurs steunden vandaag een gezonde buik voor iedereen.

Colofon 

Deze informatie is geschreven door het MDL Fonds. 

In samenwerking met: 
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL) 
dr. M. van Campenhout, MDL-arts, Erasmus MC (NVMDL) 
Dr. K. van Boxtel, MDL-arts (gastroenterologist) Bravis ziekenhuis (NVMDL  
drs. P. Waayenberg, Verpleegkundig specialist MDL met aandachtsgebied IBD, Amsterdam UMC 
Patiëntenvereniging Crohn en Colitis NL

Laatst herzien 
December 2024 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks nieuws en info over een gezonde buik.

Wil je goed voor je buik zorgen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan krijg je veel gezonde tips, lekkere recepten, mooie interviews en het laatste nieuws over MDL-ziekten en MDL Fonds.
Je ontvangt maximaal twee nieuwsbrieven per maand en afmelden kan al met ƩƩn klik. Lees je voortaan mee?
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
JJJJ dash MM dash DD